Bij elkaar laden: ‘loading on top’ of ‘blenden on board’

Binnen het vervoer van gevaarlijke stoffen over de binnenwateren in tankschepen worden veel mengsels vervoerd. De meeste brandstoffen die worden vervoerd bestaan uit mengsels, waarbij de normen eindspecificaties bevatten; de samenstelling kan variëren, maar als het mengsel binnen vastgestelde kaders valt mag dit worden toegepast als bijvoorbeeld benzine, gasolie en stookolie.

Eind 2016 heeft de binnenvaart met het verladend bedrijfsleven het initiatief genomen om een voorstel te schrijven om het na elkaar laden of “blenden aan boord” te reguleren. Dit om het proces duidelijker en inzichtelijker te maken.

Een aanleiding om er goed naar te kijken
Het kwam bij bepaalde overslagbedrijven wel vaker voor dat bij het laden van een tankschip verschillende partijen na elkaar werden geladen en door de terminalmedewerker tegen de schipper werd gezegd: “Het zijn 3 partijen na elkaar, verdeel maar zo goed mogelijk over alle tanks.” Bij het invullen van de papieren werd voor aanvang van de belading de ADN-controlelijst ingevuld en werd “UN 1268, koolwaterstoffen n.e.g. (Nafta)” opgegeven als officiële vervoersnaam. Tegen het einde van de belading werd aangegeven dat er nog 200 ton ethanol kwam en hierna nog 100 ton met een ander component. Als het schip na belading het vervoersdocument ontving, stond er “UN 1203, Benzine” op dit officiële document vermeld. Door vervoerders en ook verzekeraars zijn hierover vragen gesteld en dit proces is niet in het ADN ondervangen.

Verder lezen? Neem een abonnement op Chemische Logistiek Magazine of raadpleeg een ADN Veiligheidsadviseur.

Facebooktwitterlinkedinyoutubeinstagramby feather
Geplaatst in ADN, Veiligheidsadviseur en getagd met , , , .