Rijkswaterstaat wil automatisch vliegende drones op de binnenvaart

Rijkswaterstaat wil op meerdere plekken langs de vaarwegen in Nederland kisten met automatisch vliegende drones zetten. Die drones zijn met een druk op de knop vanuit de Verkeerspost Nijmegen te activeren als er iets op het water gebeurt. Dit met name voor de binnenvaart en het vrijkomen van gevaarlijke stoffen. Maar ook voor andere inzet. Ze versturen beelden van het incident naar de verkeersleiders.

De dienst oefent in een gebied boven de Waal al twee jaar met drones die zelf ‘snappen’ waar ze naartoe moeten. Als de verkeersleider op een knop drukt, gaat de kist open en begint de drone te vliegen. Een drone met een sensor kan vaststellen of er na een brand of een explosie op het water gevaarlijke stoffen (vervoer conform ADN) zijn vrijgekomen. Daarnaast kunnen recreanten op het water worden aangesproken via speakers op de drone. Rijkswaterstaat gebruikt net als andere hulpdiensten al gewone drones. Maar automatisch aangestuurde luchtvaartuigen zijn nog niet in gebruik. Daarvoor gelden strenge regels, onder meer om de privacy van mensen op en aan het water te beschermen.

“Maar wij gebruiken geen beelden om te handhaven, het gaat ons alleen om technische informatie over een incident”, aldus de woordvoerder. (bron Nu.nl)

Facebooktwitterlinkedinyoutubeinstagramby feather
Geplaatst in ADN, binnenvaart, gevaarlijkestoffen en getagd met , , , , .